divendres, 22 de maig del 2020

BIOLOGIA 3r

Activitats Biologia del 22 al 26 de maig.


Hola a tothom, espero que us trobeu molt bé.

Aquestes són les solucions a les activitats demanades a l’última sessió:

20.- RESUM R. M.
El sistema endocrí és un altre sistema de coordinació, junt amb el sistema nerviós. El sistema endocrí està format per les glàndules endocrines. Actua per mitjà d’hormones, que viatgen per la sang fins que troben la cèl·lula diana o l’òrgan diana que han d’estimular. El sistema endocrí elabora respostes més lentes, però duradores. Les principals glàndules endocrines són la hipòfisi, la tiroide, les paratiroides, les glàndules suprarenals, el pàncrees, els ovaris i els testicles. L’aparell locomotor permet el moviment del nostre cos. Està format pel sistema esquelètic i el sistema muscular, i executa les respostes motores elaborades pel sistema nerviós. El sistema esquelètic constitueix la part passiva de l’aparell locomotor. Està constituït pels ossos, les articulacions i els lligaments. Entre les funcions del sistema esquelètic destaquen les següents: dóna forma al cos, protegeix nombrosos òrgans i serveix d’inserció als músculs. El sistema muscular constitueix la part activa de l’aparell locomotor. Està format pels músculs esquelètics i els tendons. Els músculs són òrgans que tenen la capacitat de contreure’s i de relaxar-se, característica que permet que produeixin els diferents moviments del cos. La funció dels músculs sempre està controlada pel sistema nerviós.
21.-
•  Hormona: substància química formada per les glàndules endocrines que és abocada a la sang i transportada a totes les parts del cos a través dels vasos sanguinis.
•  Cèl·lules diana: cèl·lules on exerceixen la seva acció determinades hormones.
•  Factor alliberador: cert tipus d’hormona produïda per l’hipotàlem que controla l’alliberament d’hormones de la hipòfisi.
•  Retroalimentació negativa: mecanisme del control de la secreció d’hormones, mitjançant el qual s’aconsegueix que els nivells d’hormona a l’organisme es mantinguin pràcticament constants quan són necessaris.
•  Lligament: estructura complementària del sistema esquelètic que permet la unió dels ossos. •  Tendó: estructura del sistema muscular que permet unir els músculs al sistema esquelètic. 22.- R. M. La insulina redueix la quantitat de glucosa a la sang, mentre que el glucagó l’augmenta. La calcitonina afavoreix el dipòsit de calci als ossos i en disminueix la concentració a la sang, mentre que la parathormona promou l’alliberament de calci des dels ossos.
23.- A: hipòfisi; B: tiroide; C: glàndules suprarenals; D: pàncrees; E: ovaris; F: testicles.
24.- A: frontal; B: clavícula; C: estern; D: cúbit; E: radi; F: fèmur; G: ròtula; H: tíbia; I: húmer; J: ili; K: pubis; L: isqui; M: falanges; N: peroné; O:ossos del tars; P: falanges. A:masseter; B: trapezi; C: pectorals majors; D: tríceps braquial; E: rectes majors de l’abdomen; F: quàdriceps crural; G: múscul esternoclidomastoïdal; H: deltoide; I: bíceps braquial. J: glutis.
25.- A: os; B: cartílag articular; C: lligaments; D: càpsula articular; E: líquid sinovial; F: múscul. És una articulació mòbil.
26.- Els tendons són estructures del sistema muscular que permeten unir els músculs al sistema esquelètic. Estan constituïts per teixit connectiu. El tendó d’Aquil·les està situat a la part posterior de la cama i serveix per unir els músculs de la cama amb l’os calcani.
27.-



28.- a) Aquests espais s’anomenen fontanel·les.
b) Les fontanel·les permeten que, en el moment de néixer, el crani s’ajusti a la mida del canal del part. A més, un cop la criatura ha nascut, les fontanel·les permeten el creixement del crani al llarg del primer any de vida del nadó.
c) El procés per mitjà del qual aquests espais es van reduint fins que es tanquen és el creixement dels ossos del crani.
29.- R. G.
30.- a) El pàncrees és una glàndula que actua quan ella mateixa detecta l’estímul. Quan els nivells de glucosa a la sang augmenten, tarda un temps fins que la informació arriba al pàncrees i secreta insulina.
b) R. G. Una persona amb diabetis del tipus I no secreta insulina per si mateixa. Una persona amb diabetis del tipus II no utilitza la insulina de manera adequada, i com a resultat consumeix menys glucosa, fet que augmenta la quantitat d’aquest glúcid a la sang.
31.- A: epífisi; B: metàfisi; C: diàfisi; D: teixit ossi esponjós; E: medul·la roja dels ossos; F: teixit ossi compacte; G: medul·la groga dels ossos; H: cartílag.
32.- En el moviment del dibuix s’exerciten músculs com els rectes majors de l’abdomen i els trapezis.

Aquesta sessió heu de fer el “Saber fer” de les pàgines 112 i 113 activitats de la 35 a la 38.

Cuideu-vos molt!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada