dijous, 7 de maig del 2020

TECNOLOGIA

Solucions Tecnologia setmana del 30 d’abril al 7 de maig.


Hola a tothom, espero que us trobeu molt bé.

Aquestes són les respostes de la setmana passada per cursos:

1r ESO:

1.- Per la proporció de níquel que contenen, la qual cosa desencadena una reacció de corrosió pel contacte prolongat amb la suor.
2.- Polseres, arracades, collarets...
3.- Aquest metall es va incorporar als euros per abaratir-ne la fabricació, mentre que la doble estructura de les dues monedes pretén dificultar les falsificacions.
4.- Resposta oberta.
5.- La part daurada de les monedes d’1 i 2 € està composta per un aliatge de níquel i llautó. Coure i zinc.
6.- a) El llautó.
      b) Resposta gràfica.
7.- Les d’1, 2 i 5 cèntims. Contenen acer (98% de Fe), que és un material amb propietats magnètiques.
8.- Activitat pràctica. Una manera de descobrir-ho és calcular la densitat de les monedes mesurant-ne el volum i la massa. Si la densitat que obtenim és més propera a 8 g/cm3 , les monedes tindran més proporció d’acer. I si la dada que obtenim és més propera a 9 g/cm3 , contindran una proporció de coure més elevada.
9.- Antigament les monedes s’encunyaven en or i plata. El valor de les monedes equivalia al valor del metall que contenien. Això permetia que fossin acceptades com a mitjà de pagament. Amb el pas del temps, les monedes es van començar a encunyar en altres metalls, se’n va abaratir la fabricació i se’n va reduir el valor intrínsec.

2n ESO:

1.- c) Semiindutrial.
2.- d) Totes les respostes són correctes.
3.- Resposta lliure. Les botigues d’artesania més conegudes són les que treballen objectes decoratius fets en tallers de fusteria o metalls i les de ceràmica. També es pot treballar de forma artesanal amb la roba, el mobiliari, la personalització de vehicles, etc.
4.- Resposta oberta. Es calcula que més del 50% de medicaments que es reciclen a les farmàcies estan caducats. El sistema actual de distribució farmacèutica genera una gran despesa a la Seguretat Social malgrat que hi ha una part considerable dels medicaments que no s’acaben utilitzant. Una personalització de les receptes i de la distribució de medicaments representaria un gran estalvi econòmic i evitaria l’automedicació.
5.- d) És més eficient.
6.- a) Fer objectes personalitzats.
7.- b) Des de petits tallers que disposen d’Internet.
8.- La fabricació en sèrie de moltes unitats de vehicles de la mateixa marca, i per tant molt semblants, permet fabricar-ne molts de forma ràpida i a baix cost. La reparació i el manteniment són més laboriosos perquè s’ha d’analitzar cada vehicle per separat, localitzar-hi els problemes, demanar els recanvis, etc. Aquestes operacions necessiten més mà d’obra i només s’hi poden fer servir algunes màquines per ajudar en les feines més feixugues: plataformes elevadores, trepants de subjecció, compressors, petites grues, etc. Els vehicles vells necessiten una revisió i un manteniment més estrictes, ja que són més susceptibles d’avariar-se pel desgast i el desajust de peces. En cas de reparació s’ha de poder disposar de recanvis o d’algun sistema per reproduir de forma artesanal les peces que ja no es fabriquen industrialment.

3r ESO:

1.- Cal tenir en compte:
•  El cost de la instal·lació. És més barat desplegar un sistema de comunicació sense fils que un de cablejat.
•  Les possibles interferències. En els sistemes sense fil hi ha més interferències.
•  La ubiqüitat. Els sistemes sense fil permeten la comunicació des de qualsevol punt, sempre que hi hagi cobertura del senyal radioelèctric utilitzat.
2.- Respostes correctes: a), d) i e).
3.- La telefonia fixa funciona així:
1.  Quan l’emissor parla, el so arriba fins a un micròfon que hi ha al terminal.
2.  En el micròfon el so es converteix en un senyal elèctric.
3.  El senyal elèctric es transmet per un cable.
4.  El senyal arriba fins a una central telefònica, que el reenvia fins al receptor.
5.  El senyal elèctric arriba a l’altaveu del receptor i es converteix en so.
6.  El so és rebut pel receptor.
4.- En l’amplitud modulada, es varia l’amplitud del senyal de ràdio en funció de l’amplitud de la veu emesa, mentre que en la freqüència modulada es varia la freqüència del senyal de ràdio en funció de l’amplitud de la veu emesa. L’FM és un sistema amb menys interferències que l’AM.
5.- Hi ha sistemes de transmissió aèria, televisió per satèl·lit i televisió per cable. En aquest últim sistema, no hi ha interferències. En els altres dos, el senyal es transmet per l’aire.
6.- La televisió en alta definició té més resolució (1.920 x 1.080 punts) que la televisió de qualitat estàndard (720 x 576 punts).
7.- Un sistema de localització per satèl·lit consta d’un conjunt de satèl·lits en òrbita al voltant de la Terra, que hi estan permanentment comunicats i la posició és coneguda en tot moment. Una persona que vulgui saber on es troba haurà d’enviar un senyal a l’espai que ha de ser recollit, almenys, per quatre d’aquests satèl·lits. A partir d’aquestes dades, i mitjançant un càlcul matemàtic, se’n pot conèixer la posició exacta.
8.-          a) La velocitat màxima de connexió telefònica bàsica era de 56 Kb/s Mb/s. L’amplada de banda de baixada va des d’1 Mb/s fins als 100 Mb/s o més, i la de pujada, de 128 Kb/s a diversos Mb/s. En la connexió telefònica bàsica, no es podia estar connectat a Internet i rebre trucades simultàniament. En canvi, l’ADS fa servir la línia telefònica normal al costat d’un router ADSL, que utilitza una tecnologia que emet simultàniament veu i dades en diferents freqüències, de manera que no es produeixin interferències.
b) No, a Espanya està en desús.
9.- El receptor rep informació de diversos satèl·lits sobre la seva posició i el temps d’emissió i fixa exactament la seva emissió.
a) A tot el món.
b) Quatre o més.
c) Perquè el senyal es degrada amb fins militars.

4t ESO:

1.- Aquests científics russos han descobert una manera de permetre que partícules nanomètriques i micromètriques facin càlculs lògics utilitzant una sèrie de reaccions bioquímiques en les cèl·lules. Així seran capaços de fabricar nanorobots amb funcions específiques en medicina; per exemple, subministrar fàrmacs de manera programada a aquells teixits on facin falta. És el cas, per exemple, de la destrucció de cèl·lules canceroses.
2.- Els circuits lògics que es fan servir en bioenginyeria permeten fer que una cèl·lula s’il·lumini amb diferents colors (fruit de substàncies químiques distintes), o fins i tot programar‐la perquè mori, enllaçant l’inici de l’apoptosi al resultat d’operacions binàries. Molts científics creuen que les operacions lògiques a l’interior de cèl·lules o en sistemes biomoleculars artificials són una manera de controlar processos biològics.

3.- A la notícia s’esmenten les portes lògiques següents: • YES • NOT • AND • OR
El símbol i la taula de veritat de cadascuna d’aquestes els podem veure en la figura següent:




4.- L’àlgebra de Boole es va definir per a proposicions, conjunts, variables (A, B...) que només poden prendre dos valors:

• 0 = conjunt buit
• 1 = conjunt total

Aquest fragment de text explica que en els circuits electrònics els resultats són binaris, però en biocomputació aquests resultats es poden traduir a una substància en concret, per exemple. Per tant, l’àlgebra de Boole és aplicable a la biocomputació, la biomedicina i la bioenginyeria.

5.-          a) Els passos que cal seguir per dissenyar un circuit amb portes lògiques són els següents:
1. Definir les entrades i les sortides.
2. Construir la taula de veritat.
3. Emplenar la columna de sortida atenent les condicions.
4. A partir de la taula de veritat, obtenir termes de la funció lògica de sortida, fixant‐nos únicament en les files en les quals S = 1.
5. Dibuixar l’esquema lògic.

b) Per exemple, una taula de veritat d’un circuit determinat és la següent:



c) L’esquema lògic corresponent a la taula de veritat anterior és:



d) El circuit consisteix en un sistema antiincendi que disposa de dos sensors de fum separats i independents per evitar falses alarmes. A més a més, té un sensor de temperatura. Si els dos sensors de fum no indiquen el mateix, aleshores el sensor de temperatura determina si s’activa l’alarma o no.
e) Per comprovar el funcionament correcte del circuit anterior podem muntar els elements físics sobre una placa de proves o utilitzar un simulador de circuits digitals per muntar i connectar els components.

6.- Quan llegeixin el titular per primer cop, és possible que els alumnes tinguin dificultats per comprendre’n el significat a causa de la complexitat del termes utilitzats. Això no obstant, després de llegir la notícia sencera, seran capaços de comprendre que el descobriment rau en la incorporació de circuits lògics a l’exterior de les cèl·lules amb l’objectiu de desenvolupar robots mèdics capaços de destruir cèl·lules canceroses.


Cuideu-vos molt!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada