divendres, 5 de juny del 2020

BIOLOGIA 3r

Activitats Biologia del 5 al 9 de juny.


Hola a tothom, espero que us trobeu molt bé.

Aquestes són les solucions a les activitats demanades a l’última sessió:

8.- L’úter té la mida i la forma d’una pera invertida. És un òrgan buit, amb unes parets musculoses gruixudes, el miometri, recobertes d’una mucosa molt vascularitzada, l’endometri. La part inferior és el coll o cèrvix. Allotja el fetus durant tot l’embaràs. L’úter està en contacte amb les trompes de Fal·lopi per la part superior i amb la vagina per la part inferior.
9.- La vulva està formada pels llavis majors, els llavis menors i el clítoris. Els llavis majors són dos replegaments de pell, situats entre les cuixes, que cobreixen els altres genitals externs. Els llavis menors són dos replegaments de pell fina i sensible que queden coberts pels llavis majors. El clítoris és un petit òrgan erèctil molt sensible perquè conté moltes terminacions nervioses. Està situat en el punt d’unió dels llavis menors.
10.- Els òvuls són els gàmetes o cèl·lules sexuals femenines. L’òvul és una cèl·lula esfèrica de mida molt gran, aproximadament 0,1 mm de diàmetre, i està format pels embolcalls, el citoplasma i el nucli. Els embolcalls protegeixen l’òvul i són la membrana plasmàtica, la capa pel·lúcida i la corona radiada. El citoplasma conté els orgànuls i està envoltat per la membrana plasmàtica. El nucli és esfèric i a l’interior té un nuclèol gran.

11.- A partir de la pubertat, cada mes creix i madura un fol·licle que conté un ovòcit. L’ovòcit es desenvolupa i quan surt de l’ovari rep el nom d’òvul.
12.- Els ovaris contenen un seguit de cavitats, els fol·licles, que contenen les cèl·lules sexuals femenines en desenvolupament. Els fol·licles primaris són molt petits i immadurs i contenen l’ovòcit de primer ordre. A continuació es formen els fol·licles madurs o fol·licles de Graaf, que són grans i contenen els ovòcits de segon ordre. Durant l’ovulació, un fol·licle madur es trenca i allibera l’òvul que surt de l’ovari. Després d’alliberar un òvul, el fol·licle es transforma en el cos luti o cos groc.
13.- Si té lloc la fecundació de l’òvul, el cos luti creix i produeix hormones que regulen l’embaràs.

Aquesta sessió heu de llegir les pàgines 122 i 123 i posteriorment fareu les activitats de la 14 a la 17.

Cuideu-vos molt!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada