dijous, 30 d’abril del 2020

TECNOLOGIA

Respostes del 23 al 30 tecnologia.

1r ESO.

36.- Resposta lliure.
37.- Resposta lliure.
38.- a) El coltan és un mineral no renovable. Les reserves més importants de coltan es troben a la República Democràtica del Congo.
b) L’interès del coltan és l’obtenció de tàntal; la principal aplicació que té és la fabricació de condensadors, resistències i altres components de circuits electrònics que després es fan servir en telèfons, televisors...
c) Permet fabricar aparells més petits amb les mateixes prestacions que d’altres d’elaborats amb metalls diferents.
39.- El problema és que les reserves més grans conegudes de coltan es troben en una àrea reduïda de l’Àfrica. Això provoca una lluita pel control d’aquest valuós mineral.
40.- a) Resposta model. Els conflictes es creen principalment amb els territoris limítrofs: Utu, Itebero, Nzovu, Tshibati, Tshivanga, Miti...
b) Resposta lliure. L’explotació de les mines perjudica tant el paisatge del parc com la fauna. El fet que l’explotació de les mines sigui manual, en molts casos feta per nens, i amb uns sous mínims, empeny moltes famílies a matar la fauna que els envolta, entre ells els ximpanzés, per poder menjar.
41.- Resposta oberta.
42.- Resposta oberta.

2n ESO.

33.- El text parla de la lluita entre un inventor i una marca per l’autoria de l’invent del casset de butxaca o walkman. L’inventor Andreas Pavel havia inventat i tenia la patent d’un cinturó estereofònic. Sony va pagar per una part de la patent però no en volia reconèixer la totalitat, cosa que els va portar als tribunals durant anys. Finalment Pavel, gràcies a la seva tenacitat i malgrat que s’havia arruïnat, va aconseguir que se li reconegués la totalitat de l’autoria, juntament amb el pagament milionari de drets. David contra Goliat o La veritat que s’amaga darrere dels invents.
34.- El casset de butxaca o walkman era un casset portàtil amb auriculars que permetia escoltar música o gravar converses mentre es feia esport o es passejava. Posteriorment va sortir el CD de butxaca o diskman, que va substituir el casset per un CD. Actualment es fan servir dispositius basats en la memòria sòlida, com ara els reproductors d’MP3 o MP4.
35.- Pavel necessitava una marca que fabriqués i comercialitzés el seu invent a escala nacional o global, però les marques principals no creien que el seu invent tingués èxit. Gairebé 20 anys més tard, l’increment del poder adquisitiu i de la pràctica de l’esport de molta gent va fer creure a Sony que era el moment de llançar l’invent.
36.- Les patents serveixen per protegir l’autoria dels invents i evitar la còpia sense compensar el temps, els diners i la propietat intel·lectual invertits per l’inventor.
37.- a) Permet fer tasques diferents alhora.
c) Contribueix a escoltar música a qualsevol lloc.
e) És portàtil.
38.- No sempre s’atribueixen als inventors reals, perquè portar un invent de la fase de prototip a la de comercialització és molt car. Les grans empreses s’aprofiten de la debilitat econòmica dels inventors per ofegar la seva autoria o pressionar-los per obtenir els drets de les patents a un preu baix.
39.- Resposta lliure.

3r ESO.


4t ESO.

22.- Resposta model. El desenvolupament de la tecnologia d’il·luminació LED està provocant la desaparició dels llums de neó.
23.- Resposta model. El fenomen de la tecnologia d’il·luminació LED amenaça el negoci de la il·luminació de neó, que tant havia proliferat als anys setanta i vuitanta a la ciutat asiàtica de Hong Kong. Una forma alternativa d’il·luminació més econòmica ha fet que els llums de neó, que servien de referència per als habitants i els turistes, hagin disminuït considerablement.
24.- a) Les regles per les quals es regeix la construcció de les ciutats.
b) Les persones a qui els agradin i que enyorin els antics rètols de llums de neó els podran veure en obres com la del director Wong Kar‐wai.
25.- Resposta oberta.
26.- Resposta oberta.
28.- Resposta oberta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada